log in

5 σημάδια πως η τεχνολογία σε κάνει βλάκα

ed7d02c1239ddc809a5c379767b0d895_M.jpg ed7d02c1239ddc809a5c379767b0d895_M.jpg
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Smartphone. Smart tablets. Smart TV. Φαίνεται πως όσο πληθαίνουν οι συσκευές που αγοράζω που φέρουν

Smartphone. Smart tablets. Smart TV. Φαίνεται πως όσο πληθαίνουν οι συσκευές που αγοράζω που φέρουν τη συγκεκριμένη λέξη, τόσο πιο χαζός γίνομαι εγώ. Τα σημάδια είναι ξεκάθαρα πως ο εγκέφαλος δουλεύει λιγότερο και αρνείται να κάνει υπερωρία για χάρη της ευκολίας. Ποια είναι αυτά;

5  Συγνώμη, καλά πάω;
Το να μην έχεις προσανατολισμό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Όμως το να είχες και πλέον να μην μπορείς να προσανατολιστείς είναι ένα πρόβλημα. Καταλαβαίνεις πως υπάρχει θέμα όταν, ενώ ξέρεις που θες να πας,  παρόλα αυτά βάζεις το GPS του iPhone να κάνει τη δουλειά είτε για να σου βρει πιο γρήγορη διαδρομή, είτε γιατί ξαφνικά δεν είσαι σίγουρος πως θυμάσαι, είτε γιατί απλά μπορείς βρε αδερφέ.

4. Αριθμοί τηλεφώνων
Πόσα τηλεφωνικά νούμερα θυμάσαι πια απέξω; Εγώ με εξαίρεση των γονιών μου δεν μπορώ να πω πως θυμάμαι κανένα άλλο. Άντε ίσως του κολλητού μου. Όταν είμαι σε σχέση το κάνω καθήκον μου να μάθω και αυτό. Μου έχει τύχει να μένει το κινητό από μπαταρία και να λες στον άλλο, καλά στείλε στην κοπέλα σου από μένα και να μην μπορεί να θυμηθεί το νούμερο του ανθρώπου που κοιμάται μαζί. Για κάποιο λόγο που τώρα δεν έχω το χώρο να εξηγήσω αυτό μου κάνει πολύ θλιβερό και αρνούμαι να βρεθώ σε αυτή τη θέση. Δηλαδή αν ξέρω τόσα για τη σχέση μου, ε το να μπορώ να βάλω 7 τυχαία νούμερα σε μια συγκεκριμένη σειρά, δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου.

3. Googling χωρίς όρια
Από το να κοιτάς ορθογραφία λέξεων, έως μετάφραση λέξεων, έως το πιο κουλό πράγμα που μπορεί να σκεφτεί ανθρώπινος εγκέφαλος. Ή να ψάχνεις πληροφορίες που κάθε άνθρωπος που έχει τελειώσει το δημοτικό υποχρεούται να γνωρίζει. Το χειρότερο είναι πως λόγο της «ασφάλειας» που νιώθεις πως η πληροφορία είναι πάντα εκεί και σε περιμένει, ο εγκέφαλος αρνείται να κάνει το χρέος του που είναι να θυμάται. Αυτό που είδες σήμερα, ίσως να καταλήξεις να το ψάχνεις και αύριο. Κάπως σαν συλλογικό πρόωρο αλτσχάιμερ.

2. Ο γραφικός χαρακτήρας
Αν δεν το έχεις προσέξει, δες πως έγραφες πριν αρχίσεις να χρησιμοποιείς τόσο φυσικά όσο και virtual keyboards. Τώρα σύγκρινε αυτά τα γραπτά με τον γραφικό σου χαρακτήρα όπως είναι σήμερα, που γύρευε πόσο καιρό έχεις να πιάσεις μολύβι ή στυλό στα χέρια σου. Η διαφορά είναι σαν να κοιτάς καλλιγραφία και συνταγή γιατρού.

1. Αδυναμία συγκέντρωσης

Με τόση πληροφορία να εναλλάσεται τόσο γρήγορα μπροστά στα μάτια σου, είτε αυτό είναι μέσω των social media, είτε με οτιδήποτε άλλο, θυμάσαι πότε διάβασες κάτι μεγαλύτερο από ένα blog post; Και να μην νιώσεις τρόμο από το μέγεθος του; Και να μην διακόψεις αυτό που κάνεις για να δεις το Instagram; Ή το Facebook; Ή να τσεκάρεις τα notification που έσκασαν στην οθόνη σου; Νομίζω πως τα meetings του μέλλοντος δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 λεπτά γιατί κανείς δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί περισσότερο από αυτό. Και εννοείται πως κάθε πρόταση θα είναι μικρότερη από 140 χαρακτήρες.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 21 Ιούλιος 2014 11:00

Log in or create an account